Сценаристът  на Дамски гамбит“ Скот Франк, който е и продуцент

...
Сценаристът  на Дамски гамбит“ Скот Франк, който е и продуцент
Коментари Харесай

Сценаристът на „Дамски гамбит“ призна, че е изкривил фактите

Сценаристът  на „ Дамски гамбит “ Скот Франк, който е и продуцент на известния мини-сериал на Netflix, призна в съда, че обстоятелствата за руската шахматистка от грузински генезис Нона Гаприндашвили са били съзнателно изменени. Това оповестява ТАСС с позоваване на юриста на Гаприндашвили Мая Мцариашвили, която пази ползите на спортистката в процеса против стрийминг платформата Netflix.

 „ Разпитахме  продуцента и сценариста на шоуто Скот Франк, който беше посочен за свидетел от Netflix, с цел да укрепи позицияте им пред съда. Той беше заставен да удостовери избрани условия. Той знаеше, че Нона Гаприндашвили е реален човек, знаеше също, че в по-голямата част от професионалната си кариера е играла с мъже, само че това събитие беше съзнателно променено “, сподели Мцариашвили, отбелязвайки, че създателите на шоуто също са знаели, че Гаприндашвили е руска шахматистка, обаче в сериала тя тя беше споменавана като „ съветска ".

Според Мцариашвили юристите на Netflix са поискали от съда да прекрати  съдебния развой, само че настояването им не е беше почетено. Следващото правосъдно съвещание е планувано за 24 януари 2022 година

 През септември тази година петкратната шампионка на Съюз на съветските социалистически републики по шах Нона Гаприндашвили заведе дело в Калифорнийския областен съд против стрийминг платформата Netflix.  Спортистката изиска пет милиона $ от основателите на сериала „ Дамски гамбит ", поради неточности в шоуто.

В един от епизодите се споделя, че Гаприндашвили не е играла с мъже, само че в реалност нейни съперници в друго време са били 59 представители на противоположния пол, в това число 10 гросмайстори. Освен това, съгласно The ​​Hollywood Reporter, в правосъдния развой се показва, че Гаприндашвили е показана като представител на Русия, а не на Грузия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР